top of page

QUI SÓM

Aquest treball recull una presentació de l’associació, la seva historia i les activitats que realitza actualment. Analitza les necessitats actuals i les nostres prioritats per créixer com a colla i com entitat cultural.


POTS DESCARREGAR-HO EN AQUEST ENLLAÇ



QUI SOM _______________________________


A començament de l'any 2011 un grup de joves tarragonins vam detectar la necessitat de rendir homenatge a la beguda oficial de les festes," LA MAMADETA" i el seu component essencial: el Chartreuse.

Donat el vincle existent entre l'història d'aquesta beguda i el seu pas per la nostra ciutat es decideix apostar per fer una figura amb forma d’ampolla i fer-la baixar després de l'acte "La baixada de l'Àliga".

Durant mesos i amb aportacions privades, sobretot del grup d'amics, es du a terme la fabricació del primer gegant. Aquell setembre de l'any 2011 neix la idea dels Chargrossos de Tarragona. Després d'una baixada sense incidents, ens vam sentir ben acollits per la ciutat i els media amb una crítica positiva.

Durant l'any següent ens vam establir com Associació cultural i Entitat de Tarragona amb l'objectiu de recordar el pas dels monjos cartuxans per Tarragona i la seva beguda espirituosa « Une tarragone », que va derivar en l'actual « Chartreuse ». També passem a formar part de l'Agrupació Gegantera de Catalunya.

Els Chargrossos volen ser un grup cultural d'accés lliure per commemorar l'impacte que va tenir el pas d'aquells monjos per Tarragona i decidir fer aquí la seva beguda esperitosa.

L'Associació és finança per l'aportació anual que fan els socis, dels actes populars que fan i d'aportacions, majoritàriament en "especies", que rebem d'empreses col·laboradores.

L'Acceptació de l'associació fa que en 5 anys hem passat dels 23 socis als 68 actuals. Això també ens ha portat a augmentar el número de sortides així com anar adaptant els espais al número de socis. Cal fer menció que n'hi han molts simpatitzants que sense ser socis ens acompanyen a les diferents sortides que realitzem durant l'any arribant a ser 121 persones per la baixada, un dels actes amb més participació.


EL CHARGROS _________________________


La idea inicial va ser recrear una ampolla de Chartreuse verd. Amb una bona maquetació es va fer per part dels primers socis i fundadors de la colla, neix el primer Chargros.

Aquesta ampolla feia voltant els 2,5 metres i es va fer amb un xassís de varil·la i base de xarxa de "conillera". Es va cobrir amb paper i cola però donar-li forma i finalment una empresa de pintures es va oferir a pintar-la de franc.

Una curiositat era un element que anomenàvem "l'obelisc". Aquesta peça servia per subjectar la figura al coll del portador.

Aquest gegant va deixar de ser funcional durant la baixada de l'any 2012 al deteriorar-se molt el xassís. Es va prendre la decisió de jubilar el gegant per seguretat. Aquell mateix any i gràcies a un patrocinador obtingut els anys anteriors, ens vam embarcar en el projecte de crear un gegant segur, durader, simpàtic i mes afí a la finalitat de l'associació.

Després de 6 mesos de feina conjunta neix l'actual chargros. Fet de fibra de vidre, amb etiqueta de disseny sugerent de l'etiqueta del primer Chartreuse fabricat a Tarragona: el "Une tarragone". Es va incloure una cara simpàtica per generar mes empatia amb el símbol real del gegant. El seu pes és de 40 Kg i amb portador arriba als 4 metres. En 2016, a la sortida de les festes de Sant Antoni de Vila-Seca, el Chargros va estrenar braços, confeccionats i donats per una sòcia veterana. Aquests braços es poden retirar per sortides nocturnes.

Una característica dels dos gegants és el fet de haver d'accedir des de sota, amb una maniobra que fa que tres persones aixequin el gegant a l’aire per facilitar l'accés.

En un futur pròxim es vol crear dos capgrossos que simbolitzen els dos monjos cartoixans que tenen la fórmula secreta de l'elixir del Chartreuse i que acompanyarán la figura principal.



ACTIVITATS _____________________________

2011 TARRAGONA - SANTA TECLA – BAIXADA DE L'ALIGA 2012 CALÇOTADA POPULAR TARRAGONA – SANTA TECLA – BAIXADA DE L'ALIGA 2013 VILA-SECA – FESTES DE SANT ANTONI TARRAGONA – SANT JORDI – PARADA ROSES TARRAGONA – SANTA TECLA – PRESENTACIÓ GEGANT (ACTE PROPI) TARRAGONA – SANTA TECLA – BAIXADA DE L'ALIGA 2014 VILA-SECA – FESTES DE SANT ANTONI – PLANTADA DE GEGANTS CALÇOTADA POPULAR (ACTE PROPI) TARRAGONA – SANT JORDI – PARADA ROSES BENVIGUT ESTIU – PAELLA POPULAR (ACTE PROPI) TARRAGONA – SANT MAGI – MAGIPICATAPA (ACTE PROPI) TARRAGONA – SANTA TECLA – BAIXADA DE L'ALIGA 2015 VILA-SECA – FESTES DE SANT ANTONI – PLANTADA DE GEGANTS CALÇOTADA POPULAR (ACTE PROPI) TARRAGONA – SANT JORDI – PARADA ROSES TARRAGONA – SANT MAGI – MAGIPICATAPA (ACTE PROPI) TARRAGONA – FESTA MAJOR SANT PERE SANT PAU - PLANTADA TARRAGONA – SANTA TECLA – FES EL TEU NINO-NANO (ACTE PROPI) TARRAGONA – SANTA TECLA – BAIXADA DELS NINO-NANO (ACTE PROPI) TARRAGONA – SANTA TECLA – BAIXADA DE L'ALIGA 2016 VILA-SECA – FESTES DE SANT ANTONI – PLANTADA DE GEGANTS CALÇOTADA POPULAR (ACTE PROPI) TARRAGONA – SANT JORDI – PARADA ROSES VILELLA-ALTA – FESTA MAJOR – PLANTADA GEGANTS TARRAGONA – SANT MAGI (Puja aquí a dant i balla) - CONVIDATS TARRAGONA – SANT MAGI – MAGIPICATAPA (ACTE PROPI) TARRAGONA – FESTA MAJOR SANT PERE SANT PAU – PLANTADA * TARRAGONA – SANTA TECLA – FES EL TEU NINONANO (ACTE PROPI) * TARRAGONA – SANTA TECLA – BAIXADA DELS NINONANO (ACTE PROPI) * TARRAGONA – SANTA TECLA – BAIXADA DE L'ALIGA * *ACTES CONFIRMATS PERÒ PENDENTS DE FER-SE A DATA D'AQUEST ESCRIT.


ACTES PROPIS __________________________


CALÇOTADA POPULAR: L'acte popular més antic que actualment es desenvolupa al parc del Llorito. Ball, sorpreses, barbacoa i sobretot calçots!





CHAR-PAELLA

Al començament de l’estiu tots els socis ens reunim per donar la venbinguda a les vacances. Per celebrar-ho fem una paella popular on aprofitem per posar-nos al dia i planificar les activitats de la resta d’any. Es un dia molt especial sobretot per els mes menuts de la colla.


MAGIPICATAPA: Dins les festes de Sant Magí els Chargrossos ofereixen un petit festival on uneixen un Concurs de menjar Hot-Dogs i un escenari popular on entitats participants ofereixen espectacles. Tot això acompanyat de tapes i begudes a preus populars.

FES EL TEU NINO-NANO i CERCAVILA DEL NINO-NANO: Una festa pels més petits on els ajudem a fer el seu cap-gros amb retalls i cartó. Després tots fem una cercavila al so de la batucada i finalitzem amb un ball de tots el ninonanos.

NECESSITATS ACTUALS _______________

Amb un volum progressiu de socis i del nombre d'actes on fem presencia hem anat adaptant les nostres necessitats. Actualment, però, necessitem ajut per tirar endavant doncs els recursos que tenim son pocs, encara que ben aprofitats.

Aquest és el detall de la nostra situació i de com disposar d'un local en Tarragona ens ajudaria:

  • Transport del Chargros - Actualment: anem disposant d'una furgoneta privada que ens permet moure'ns. La seva disponibilitat és limitada. - Ens ajudaria a disposar espai en Tarragona ciutat on poder deixar el Gegant ens permetria deixar de dependre de la furgoneta.

  • Magatzem del Chargros - Actualment: un dels nostres patrocinadors ens ha cedit un espai a la seva nau, situada al Polígon de Riu Clar, per deixar els gegants. - Necessitem un espai propi on poder emmagatzema els gegants i poder fer les reparacions necessàries pel seu manteniment.

  • Magatzem de béns - Actualment: el material es troba dipositat als diferents domicilis dels socis. - Agrupar aquests estris en un sol punt ens ajudaria logísticament.

  • Reunions i juntes - Actualment: es realitzen als locals dels patrocinadors, on hem de desplaçar tota la documentació. - Disposar d'un espai on organitzar-nos i poder consultar els documents facilitaria la feina administrativa així com les reunions

  • Actes populars i formatius - Actualment: les indicacions de seguretat i novetats de l'associació es donen mitjançant xarxes socials i durant els actes. No disposem d'ús espai on poder realitzar assajos i proves. - Poder fer formació als portadors, deixar informació per ser consultada pels socis afavorirà la nostra seguretat en les sortides. El nostre desig és fer una petita galeria amb informació del pas de Chartreuse per la nostra ciutat. També volem fer tallers públics per totes les edats impartits pels nostres socis.

Les millores que suposa disposar d'un espai així dins de la ciutat donarà a la nostra associació l'impuls necessari per establir-nos i millorar com entitat. Això, facilitaria la nostra presencia en més actes així com la logística i la seguretat dels actuals i pròxims. La preferència és que aquest espai sigui ample per acollir els dos gegants i un grup de persones. El voler deixar allà totes les pertinences de l'associació, fa necessari que l'accés sigui restringit.







Gracies per la seva atenció.





Pot saber mes de nosaltres mitjançant aquests mitjans:


www.chargrossos.org

Facebook / Twitter @chargrossos



158 visualizaciones

Comments


bottom of page